Woensdag vond in de Merodezaal in Heultjedorp 1 het Zorgforum van OCMW Westerlo plaats.

De uitdagingen en de toekomst van thuis- en mantelzorg inspireren het Zorgforum van OCMW Westerlo.

Levenskwaliteit betekent voor ouderen en zorgbehoevende personen in belangrijke mate zo lang mogelijk blijven wonen in de vertrouwde thuisomgeving. De thuis- en mantelzorg spelen daarbij een belangrijke rol. De zorgcoördinator ondersteunt dit door te zoeken naar de beste afstemming en door een centraal aanspreekpunt te zijn. De toenemende vergrijzing en de inkrimping van de mantelzorgers legt druk op de thuis- en mantelzorg. Waar moet de thuiszorg naartoe, welke initiatieven werken, welke (nieuwe) rollen kan de zorgcoördinator invullen. Wat is de verhouding met de residentiële zorg?

Professionelen uit de thuiszorg en geïnteresseerde inwoners van Westerlo gingen hierover in discussie op het zorgforum van OCMW Westerlo. Via workshops gingen de deelnemers op zoek naar goede initiatieven in de thuis- en mantelzorg, naar mogelijke synergieën tussen mantel-, thuis- en (semi-)residentiële zorg, naar de toekomstige rol van de zorgcoördinator,... De resultaten uit het zorgforum neemt de zorgcoördinator mee in haar functie, in de samenwerking met partners en professionelen en in contacten met cliënten. De resultaten worden ook meegenomen als input voor verdieping in toekomstige zorgfora.

Het OCMW Westerlo wil met het zorgforum sterk inzetten op zorgcoördinatie, op een kwaliteitsvolle inzet van mantel- en thuiszorg en op een integrale aanpak op het vlak van het hulp- en ondersteuningsaanbod voor de ouderen en zorgbehoevenden van Westerlo. OCMW Westerlo wil daarbij vooral ook vooruit kijken naar de toekomst en inspelen op de uitdagingen die voor ons liggen. Ouderen, zorgbehoevenden en hun familie nemen immers een belangrijke plaats in de Westerlose samenleving in en verdienen een kwaliteitsvol leven.